Såpe er et resultat av den kjemiske reaksjonen man får ved å blande oljer med lut (Natriumhydroksid)
Jeg lager såpene mine etter kaldprosessmetoden. Jeg koker ikke råvarene. Jeg tror at akkurat denne måten å lage såper på er den beste. Vitaminene og de pleiende stoffene som er i oljene og de andre naturlige ingrediensene blir ikke kokt bort.
Lut er etsende. Bruk alltid hansker og vernebriller når du holder på med lut. Pass på at ingen barn kommer i berøring med lut. Når du oppløser luten i vann, oppstår det damp. Den må man ikke puste inn. Stå på et sted med god ventilasjon, eller gjør dette utendørs. Det er lurt å bruke voksduk eller avispapir for å beskytte bordflaten mot lutsøl. Det er lurt å veie opp alle ingrediensene på forhånd.
Først blir råvarene nøye veid.
Olivenolje, kokosolje, mandelolje, sheasmør og kakaosmør smeltes/varmes på
svak varme til ca 38 grader celsiusius.
Kautisk soda has i vann og saft fra multebær (dette gjør jeg utendørs)
Når oljer og lut har samme temperatur, ca. 38 grader, begynner røreprosessen. For at den skal gå fort er det greit å bruke en stavmikser innimellom.
Luten has sakte i oljen, mens jeg hele tiden rører forsiktig.
Når røra begynner å tykne etter ca. 5 minutter er det klart for å ha i de resterende ingrediensene. Dette kan være urter, krydder, kaffe, honning eteriske oljer osv.
Røra has i en såpeform.
Den blir pakket inn sånn at den holder varmen og såpeprosessen går sin gang.
Jeg lar såpa stå i formen i ca. ett døgn. Da er den blitt hard og klar til å bli skåret opp i biter.
Såpene skjæres med ståltråd. Først i staver, og så i biter.
Såpene settes i esker med papir eller håndkle i bunnen. Det er viktig at de står luftig, godt og varmt i tørke-/modningsperioden som varer i ca. 4-5 uker.
I løpet av disse ukene bruker jeg flere ganger å snu på såpene.