Krøkebærsåpe

En deilig bærsåpe med frisk duft og flott farve. Blant bær har krøkebæret vært lavt på rangstigen. Men krøkebærrsåpa er en såpe det er lett å bli glad i.

KRØKEBÆR (Empetrum nigrum) eller krekling er en liten, eviggrønn plante i krekling slekta, lyngfamilien. Fruktene er blåsorte «bær» (botanisk sett er de steinfrukter med mange «steiner» per frukt). Fruktene («bærene») er spiselige, men fordi de er steinfrukter er frøene omgitt av noe harde skall, og krøkebær har vært mindre utnytta enn blåbær og tyttebær. KJÆRT BARN HAR MANGE NAVN. I Nord-Norge har vi alltid kalt krekling for krøkebær, men den er også kjent som Grisebær, krekebær, kryselbær, tystebær, trøstebær, krøyk, krøking, kråkebær, vasstyting, migbær, migardall, pissbær, pissraval eller pessravvalj. I Nord-Finland har krøkebærriset blitt brukt mot influensa, som støtte for nyrene og mot tuberkulose. Riset inneholder garvestoffer, så te laget på krøkebærris brukes ved diaré. Også urfolk i Nord-Amerika brukte krøkebær som legemiddel. Rå saft av bærene i verkende øyne hjelper mot snøblindhet.

Såpemakeren sier:

Denne såpen dufter eksotisk av Ylang-Ylang og grønnmynte. Visste du at lukten fra Ylang-Ylang er regnet som et afrodisium? Når grønnmynte i tillegg er oppkvikkende, ber vi deg bruke denne med forsiktighet.

Min krøkebærsåpe er laget med Olivenolje, kokosolje, mandelolje, sheasmør, kakaosmør, krøkebær fra Dverberg-marka, eterisk olje av grønnmynte og Ylang-Ylang, fargepigment og rosmarinekstrakt. Laget og skåret for hånd på Dverberg i Andøy. Såpen inneholder ingen kunstige konserveringsmidler.